Bokashi Compost

Als je een Bokashi compostbakken wilt kopen, kijk dan eens op je lokale tweedehands marktplaats. Ik durf te wedden dat je er genoeg vindt, gebruikt of nieuw. Bokashi is geen compostering. Je krijgt geen compost voor je tuingrond. In een Bokashi bak wordt het werk gedaan door bokashi zemelen (inoculerende bacteriën) in een kleine container. Het is speciaal voor "keukenafval". Ja, je kunt er vlees, vis of zuivel aan toevoegen. Het heeft echter niets te maken met het natuurlijke composteringsproces. Je "pickelt" gewoon keukenresten. De eindproducten moeten nog in de grond voor een verder anaeroob composteringsproces. Twee weken nadat je ermee bent begonnen, krijg je een beetje Bokashi-thee voor je planten.


Ik ben verbaasd dat Bokashi Bins nog steeds verkrijgbaar zijn in grote kanalen, zoals biologische markten, bouwmarkten of tuincentra. Tien jaar geleden zag ik Bokashi Bin voor het eerst in Azië. Ik vind het schattig, netjes en betaalbaar (20 euro). Maar na het lezen van de handleiding realiseerde ik me dat het me niet de compost zou geven die ik wilde, dus heb ik het nooit gebruikt. Tien jaar later had ik nog steeds zin om mijn eigen compost te maken. Ik kocht twee Bokashi bakken op Amazon, die me 60 euro kostten. Ik heb de Bokashi bak een paar keer gebruikt en ik ben er helemaal van overtuigd dat de Bokashi bak NIET is wat ik wil. 

Bokashi is geen compost
Dit is geen koelbox voor de zomer. Dit is een Bokashi Bin

Voordelen:


1. Het is klein, gemakkelijk te starten, niet zo duur als een bak, doos of tuimelaar. 


2. Het is redelijk schoon en netjes. 


3. Je kunt een beetje "compostthee" oogsten. Het kan wat bacteriën en voedingsstoffen voor je planten bevatten. 


4. U kunt er vlees, vis en zuivelproducten aan toevoegen. 


Compostthee van Bokashi
Compostthee van Bokashi

Twee weken nadat ik de Bokashi Bin in gebruik had genomen, heb ik wat compostthee geoogst uit de Bokashi Bin


Nadelen: 


1. Je moet ofwel de inoculant bacteriën blijven kopen of zelf kweken. Helaas is elke optie duur of omslachtig.


2. Het composteert niet echt je keukenafval. Je krijgt een beetje "Compost thee" voor je planten. Geen organisch materiaal, geen meststof. 


3. Je kunt je dagelijkse keukenafval niet in de bak doen. Als je er eenmaal aan begint, moet hij twee weken dicht en op een koele plaats staan. Sommige mensen kopen twee bakken om hun keukenafval elke week in te doen. 


4. Je moet het eindproduct in de grond begraven voor verdere anaërobe afbraak. Anaërobe afbraak veroorzaakt methaan en stank.


Bokashi kan jouw voedselafval niet composteren
Twee weken nadat ik met een Bokashi bak begon, verteerde het voedselafval helemaal niet. 


Maak je eigen Bokashi zemelen (het is niet makkelijk):

 


 0 Reacties